Czekoladowe babeczki z bitą śmietaną i truskawkami


czekoladowe babeczki z bitą śmietaną i truskawkami

Przepis na babeczki zaczerpnięty z strony: kwestiasmaku.com

Składniki:

  • 110g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150g zimnego masła
  • 180g cukru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 50g startej czekolady

Dodatkowo:

  • 250ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • odrobina czerwonego barwnika
  • 250g truskawek

czekoladowe babeczki z bitą śmietaną i truskawkami

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i sól. Całość rozcieramy palcami i robimy „kruszonkę”. Następnie dodajemy cukier i rozcieramy ponownie. W drugim naczyniu miksujemy jajka z śmietaną. Dodajemy płynne składniki do kruszonki i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek, posypujemy startą czekoladą i pieczemy 20 min. Po upieczeniu studzimy

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i odrobiną barwnika. Babeczki przekrawamy na pół  i kładziemy łyżkę śmietany i plasterki truskawek ( można udekorować wierzch ciasta).

Ciasto z powyższego przepisu w innej formie:

czekoladowe babeczki z bitą śmietaną i truskawkami

Słodkie Walentynki 2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s