Grillowana polędwiczka w sosie cytrynowo-kaparowym


grillowana polędwica w sosie cytrynowo-kaparowymSkładniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 100 ml białego winna
  • 1 szalotka
  • Sok z połowy cytryny
  • natka pietruszki (posiekana)
  • masło – 100 gramów
  • kapary w zalewie – 2 łyżki
  • 1 łyżka śmietany

Marynata:

  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • Ziele angielskie,
  • rozmaryn,
  • świeżo mielony pieprz,
  • papryka słodka,
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Przygotowujemy marynatę, polędwiczkę myjemy, usuwamy błony i wkładamy do marynaty. Trzymamy w lodówce ok 20 minut.

Cebulę drobno kroimy. Kapary odsączamy z zalewy.

Mięso grillujemy (z wszystkich stron). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. W tym czasie na patelnie wrzucamy cebulę. Podsmażamy. Dodajemy kapary a następnie podlewamy winem i sokiem z cytryny. Chwilę dusimy. Na końcu dodajemy masło i pietruszkę. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna dodajemy 1 łyżkę śmietany, aby zagęścić sos. Polędwicę kroimy na kawałki i polewam sosem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s