Pieczone pączki


Puszyste i bardzo miękkie pączki. Alternatywa dla smażonych pączków w tłusty czwartek. Ciasto w smaku podobne do tego z jagodzianek.

pieczone pączki

Przepis: kwestiasmaku.com

Składniki: (około 16 szt):

  • 100 ml mleka (letniego)
  • 50g świeżych drożdży
  • 370g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 170g masła (miękkiego)

Nadzienie:

Wykonanie:

Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i rozczyn. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy stopniowo jajka. Ciasto wyrabiamy ręcznie około 10 min lub mikserem z hakiem.

Do ciasta dodajemy stopniowo kawałki miękkiego masła i wyrabiamy kolejne 10 min. Ciasto powinno mieć elastyczną, gładką konsystencję. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godz do wyrośnięcia.

Napuszone ciasto wyrabiamy chwilę. Rozkładamy na płaskiej powierzchni i rozpłaszczamy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka i nakładamy na środek nadzienie. Każde kółko sklejamy do środka i formujemy okrągłego pączka. Odkładamy na papier do pieczenia lub w papilotki do muffinek. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia.

Pączki pieczemy 15 min w 180C.

pieczone pączki

Tłusty czwartek 2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s