Sajgonki


sajgonkiSkładniki (ok 20 szt.)

  • 1 średnia marchewka starta na tarce o małych oczkach
  • 1/2 – 1 łyżeczki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 filet z kurczaka
  • 0,5 cebuli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • po 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki, mięty, szczypiorku
  • 150 g ugotowanego makaronu ryżowego
  • 6 – 8 suszonych grzybów mun (można zastąpić innymi)
  • 1 opakowania papieru ryżowego
  • 0,5 cukinii
  • 0,5 czerwonej papryki
  • sos słodko-ostry do maczania (przepis)

sajgonki

Wykonanie:

Kurczaka drobno kroimy, marchewkę i imbir ścieramy na tarce, cebulę szatkujemy. Kurczaka marynujemy w sosie sojowym.

Paprykę kroimy w paski, cukinię w cienkie półplasterki, grzyby namaczamy i drobno kroimy.

Na patelni smażymy kurczaka, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy i następnie dodajemy warzywa. Doprawimy sosami i imbirem. Na końcu dodajemy posiekane zioła. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodajemy do farszu.

sajgonki

Papier ryżowy zamaczamy w ciepłej wodzie, układamy na desce. Nakładamy łyżkę farszu i zwijamy. Smażymy w gorącym oleju ( możemy posmarować olejem i piec w piekarniku 15 min)

Podajemy z sosem słodko-ostrym chilli.

sajgonki

Reklamy

One thought on “Sajgonki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s