Blok czekoladowy z bitą śmietaną, białą czekoladą i truskawkami


Miała być rolada w wyszło coś innego i pysznego..🙂

blok czekoladowy z bitą śmietaną, białą czekoladą i truskawkami

Składniki:

Ciasto kakaowe: (przepis z str. mojewypieki.com)

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady

Masa  śmietankowa:

  • 400ml śmietanki kremówki 30%
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 200g truskawek
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy żółtka i ubijamy do otrzymania puszystej, gęstej masy. Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakaem, proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie i dodajemy startą czekoladę. Całość wylewamy na formę (28×42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 12-15min w 180C.

Truskawki kroimy na ćwiartki. Ciasto kroimy na 3 części (prostokąty o szer. keksówki). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę.

Keksówkę wykładamy folią spożywczą, na spód układamy 1 część biszkoptu kakaowego, wykładamy połowę śmietany i truskawek. Wyrównujemy masę i układamy drugi blat kakaowy, resztę śmietany i truskawek. Całość przykrywamy 3 biszkoptem.

Całość schładzamy min. 2 godz w lodówce. Po tym czasie wykładamy blok z formy. Rozpuszczamy czekoladę i polewamy całość czekoladą.

blok czekoladowy z bitą śmietaną, białą czekoladą i truskawkami

Ciasta przekładańce

2 thoughts on “Blok czekoladowy z bitą śmietaną, białą czekoladą i truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s