Spaghetti w musie z pieczonego selera, marchewkowymi nitkami i pudrem oliwkowym.


Przepis konkursowy „Fusion w kolorach #omnomnom”. Połączenie prostych składników z makaronem.

Spaghetti w musie selerowym, marchewkowymi nitkami i pudrem oliwkowym

Składniki:

  • 200g makaronu spaghetti (omnomnom)
  • 150g selera korzeniowego
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1 marchewka
  • garść pietruszki
  • limonka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Seler obieramy i kroimy na 2 części. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w 180C około 30 minut (do momentu gdy seler zmięknie, czas zależy od wielkości).

Makaron gotujemy al dente.

Oliwki rozdrabniamy drobno w blenderze i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 min w 120C. Oliwki po tym czasie powinny być wysuszone. Przekładamy suche oliwki do moździerza i rozcieramy na drobny pył/puder.

Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju. Serek mascarpone delikatnie ubijamy. Seler rozcieramy widelcem na puree i dodajemy do serka. Całość dodajemy do czosnku na patelni i podgrzewamy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Marchewkę kroimy/ścieramy obieraczka na długie drobne nitki (jak spaghetti). Zalewy wrzątkiem na 2 min.

Pietruszkę drobno siekamy i rozcieramy w moździerzu z dodatkiem soli i oliwy z oliwek. Doprawiamy sokiem z limonki i startą skórką.

Gotowy makaron  dodajemy do sosu na patelni, dokładamy marchewkę i mieszamy do połaczenia. Gotowy makaron przekładamy na talerz, posypujemy pudrem oliwkowym i polewamy dressingiem z pietruszki.

Fusion  w kolorach #omnomnom

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s