Chlebek skandynawski


Chrupiący chlebek skandynawski – knekkebrød, z samych zdrowych składników. Dobry jako przekąska lub z dodatkiem serka twarożkowego lub konfitury.

chlebek skandynawski

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Składniki:

  • 200 ml płatków owsianych
  • 200 ml mąki żytniej razowej
  • 100 ml słonecznika
  • 50 ml siemienia lnianego
  • 50 ml ziaren sezamu
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki (do posypania na wierzchu)

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem, odstawiamy na 15 min do napęcznienia. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Rozsmarowujemy na grubość około 3 cm. Pieczemy w 180C przez 15 min. Wykładamy i przecinamy nożem na porcje. Wkładamy do piekarnika ponownie i pieczemy 45 min. W czasie pieczenia kilka razy otwieramy piekarnik aby wypuścić parę. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s