Tort bikini


Tort kakaowy z powidłami śliwkowymi. Plastyczna masa wykonana z pianek marshmallow.

tort bikini

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

Forma prostokątna:

  • 4 jaja
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

2 półkule na biust: (połowa porcji z powyższego biszkoptu)

  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. cukru
  • odrobina proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Masa kakaowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% czekoladowej
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. wrzątku (przestudzone)

Krem maślany (do posmarowania tortu z wierzchu)

  • 125g miękkiego masła
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • aromat waniliowy

Masa dekoracyjna:

  • 300g pianek marshmallow
  • 2 łyżki wody
  • niecały kg cukru pudru
  • barwniki

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka i ubijamy na sztywną gęstą pianę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Mieszamy delikatnie i przelewamy na blachę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w 180C. Upieczony biszkopt zrzucamy na podłogę/blat. Studzimy.

Ciasto do biust przygotowujemy w identyczny sposób jak powyżej dzielimy na 2 części i pieczemy w okrągłych foremkach/miseczkach 15min. Studzimy po upieczeniu.

Z prostokątnego biszkoptu wykrawamy odpowiedni kształt. Ciasto przekrawamy na pół i smarujemy 1 część powidłami. Półkule przekrawamy na pół i również smarujemy powidłami. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy żelatynę. Przekładamy prostokątny biszkopt i półkule śmietaną.

Masło ubijamy na puszysty krem z cukrem pudrem i aromatem. Biszkopt smarujemy cienką warstwą kremu maślanego.

Pianki marshmallow rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody. Dodajemy połowę cukru pudru i mieszamy. W tym momencie możemy dodać odpowiedni barwnik (przy użyciu pianek o kolorze błękitno-różowo-białym wychodzi naturalny kremowy odcień). Rozpuszczone pianki wyrabiamy z resztą cukru pudru (masa jest mocno klejąca). Cukier puder dodajemy stopniowo do otrzymania plastycznej masy jak plastelina. Gotową masę rozwałkowujemy i dekorujemy tort.

tort bikinia

Reklamy

2 thoughts on “Tort bikini

  1. Pingback: Tort urodzinowy | My dishes and sweets

  2. Pingback: Ciasteczka ślubne | My dishes and sweets

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s