Tort urodzinowy


Tort kakaowy (czekoladowy) z bitą śmietaną i konfiturą malinową. Tort urodzinowy.

tort -kobieta wychodząca z tortu

Składniki:

1. Biszkopt kakaowy (śr 24cm) : przepis tutaj

2. Masa śmietankowa:

  • 500 ml Śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie
  • 2 łyżki cukru
  • 400g konfitury malinowej

3. Masa maślana: przepis

4. Masa marshmallow: przepis

5. Masa cukrowa na dekoracje i figurki:

  • 800g cukru pudru
  • 100g glukozy (w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • dowolne barwniki

Wykonanie:

Biszkopt pieczemy wg przepisu. Przekrawamy na równe części.

Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i cukier. Każdy z blatów (2 części) smarujemy konfiturą. Na 1 blat wykładamy połowę kremówki i nakładamy 2 blat posmarowany konfiturą. Wykładamy resztę śmietany i przykrywamy 3 blatem. Całość wyrównujemy.

Tort smarujemy masą maślaną wykonaną wg przepisu. Następnie nakładamy rozwałkowaną masę marshmallow. Wygładzamy boki.

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na 5 min. Dodajemy następnie glukozę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia glukozy. Żelatyna nie może się zagotować! Do tego dodajemy stopniowo cukier puder i wyrabiamy na gładką masę plastyczną. Do gotowej masy można dodawać barwniki itp i formować dekoracje.

Tort dekorujemy wg uznania i schładzamy.

tort -kobieta wychodząca z tortu

 

 

Reklamy

One thought on “Tort urodzinowy

  1. Pingback: Ciasteczka ślubne | My dishes and sweets

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s