Brownie z masą kajmakową


Wilgotne, czekoladowe, słodkie brownie z kajmakiem i dodatkiem razowej, żytniej mąki.

brownie z masą kajmakową

Zmodyfikowany przepis Davida’a Lebovitz z strony klik

Składniki:

  • 115g masła
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 25g kakao
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 140g mąki razowej żytniej (w oryginale zwykła pszenna)
  • 1 puszka kajmaku (dulce de leche)

Wykonanie:

Masło, czekoladę, kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podgrzewamy i mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Studzimy.

Następnie dodajemy stopniowo jajka i ubijamy mikserem. Dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy. Blachę o wymiarach około 20x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę ciasta i nakładamy łyżeczką w odstępach kajmak (3/4 puszki). Następnie kajmak rozciągamy (po cieście czekoladowym) za pomocą widelca. Na to wykładamy resztę masy czekoladowej i resztę kajmaku. Pieczemy 35-40 min w 180C.

brownie z masą kajmakowąbrownie z masą kajmakową

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s