Szynka w sosie z białego wina


Plastry z szynki zapiekane w sosie z białego wina.

Szynka w sosie winnym

Składniki:

  • 4-5 plastrów szynki lub schabu (o grubości około 1 cm)
  • pieprz, sól,
  • mąka (do obtoczenia mięsa)
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml białego wina
  • sok z połowy cytryny
  • 75g zimnego masła
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 mała cebula

Wykonanie:

Mięso delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na patelnię (na której smażyliśmy mięso) dodajemy drobno pokrojoną cebulę i wlewamy wino. Redukujemy wino do połowy i dodajemy bulion. Gotujemy do momentu aż płyn zmniejszy swoją objętość o połowę. Dodajemy zimne masło, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy do momentu rozpuszczenia masła, dodajemy pietruszkę. Sosem zalewamy mięso w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 30 min w 180C.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s