Stir-fry z kurczakiem, szpinakiem, szparagami i makaronem Udon.


Szybki i smaczny pomysł na wykorzystanie szparagów.

Stir-fry szparagi makaron udon

Pomysł: kwestiasmaku.com

Składniki:

  • 200g makaronu Udon (lub innego pszenicznego/ do dań z woka)
  • 1 filet z kurczaka
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • garść świeżego szpinaku
  • 10 pieczarek
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz/sól

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki skrobi
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Stir-fry szparagi makaron udon

Wykonanie:

Szparagi obieramy i gotujemy 3 min w osolonej wodzie. Następnie studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu mieszamy razem.

Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany wok. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy 2 min i dodajemy posiekany czosnek. Następnie dodajemy szpinak, pieczarki pokrojone w plasterki i szparagi. Całość podsmażamy 2 minuty i dodajemy ugotowany makaron. Wlewamy sos i zagotowujemy. Całość mieszamy i posypujemy szczypiorkiem.

Stir-fry szparagi makaron udon

Czas na szpinak 4!

One thought on “Stir-fry z kurczakiem, szpinakiem, szparagami i makaronem Udon.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s