Biszkopt z galaretką i truskawkami


Tradycyjne ciasto z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką.

biszkopt galaretka truskawki

Składniki: (mała forma)

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 500g truskawek
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • 500ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i stopniowo żółtka u ubijamy na gęstą pianę, Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w 180C. Upieczony biszkopt zrzucamy na podłogę/blat. Pozostawiamy do wystudzenia.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody. Studzimy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru. Do śmietany wlewamy przestudzoną żelatynę i mieszamy dokładnie. Wykładamy śmietanę na biszkopt.

Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (3/4 ilości wody podanej na opakowaniu). Studzimy.

truskawki przekrawamy na połówki i układamy na śmietanie. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

biszkopt galaretka truskawkiMilion smaków truskawek

Advertisements

2 thoughts on “Biszkopt z galaretką i truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s