Torcik kokosowy z truskawkami


Mocno kokosowy tort (Raffaello) z warstwą musu truskawkowego.

Torcik kokosowy (raffaello) z truskawkami

Pomysł: kwestiasmaku.com

Składniki:

Biszkopt: (śr. 24 cm)

  • 7 jaj
  • 200 g cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl.  mąki ziemniaczanej

Masa kokosowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka
  • 100g wiórków kokosowych + 50g do dekoracji tortu.
  • 200g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Mus truskawkowy:

  • 20 truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego

Torcik kokosowy (raffaello) z truskawkami Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, potem dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy do powstania puszystej, gęstej piany. Na końcu przesiewamy mąki i mieszamy delikatnie do połączenia. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 180 C (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt zrzucamy. Studzimy.

Zimny biszkopty przekrawamy na 3 równe krążki.

Truskawki miksujemy z sokiem z cytryny, konfiturą i cukrem. Mąkę mieszamy z 1 łyżką wody i dodajemy do truskawek. Całość mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, studzimy. Wiórki zalewamy mlekiem i podgrzewamy (mieszamy, aby nie przypalić, aż całe mleko wsiąknie w wiórki). Studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy płynną czekoladę i wiórki kokosowe. Mieszamy dokładnie. Dzielimy na 3 części.

Blaty tortu przekładamy najpierw musem truskawkowym a następnie masą kokosową. Wierzch smarujemy pozostałą masą kokosową (3 częścią) i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Torcik kokosowy (raffaello) z truskawkami

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s