Kruche ciasto z porzeczkami


Szybkie, kruche ciasto z czerwoną porzeczką.

kruche ciasto z porzeczkami

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. cukru
  • 300-400g czerwonej porzeczki
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Kruszonka:

  • 1 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki zimnego masła (ewentualnie margaryny)

Wykonanie:

Mąkę, masło, jajko, cukier zagniatamy do otrzymania jednolitego ciasta. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 min do lodówki.

Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść do otrzymania odpowiedniej konsystencji- grudek. Można dodawać wg potrzeby więcej mąki lub masła.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy ciasto. Obrane porzeczki mieszamy z 1 łyżeczką mąki kukurydzianej i wykładamy na ciasto. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-30 min w 190C

kruche ciasto z porzeczkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s