Drożdżówki z malinami i kruszonką


Drożdżówki z malinami i chrupiącą kruszonką.

DSC_0699a

Przepis na drożdżówki  drożdżówki z truskawkami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (można pominąć i dodać więcej mąki pszennej)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 60 g roztopionego masła
  • 12 g drożdży (świeże)
  • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania drożdżówek)
  • 200g malin

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki twardego masła (margaryny)

DSC_0673a

Wykonanie:

Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. W miski dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól i dodajemy rozczyn, roztrzepane jajko i rozpuszczone masło. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości.Wszystkie składniki kruszonki ugniatamy do otrzymania większych kruszyn.Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i dzielimy na 9 części. Formujemy okrągłe bułki i układamy na blasze do pieczenia. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (5-10min)W wyrośniętym cieście robimy za pomocą szklanki wgłębienia (spód ma być bardzo cienki).Do każdego wgłębienia wkładamy owoce. Boki drożdżówek smarujemy jajkiem i posypujemy całość kruszonką. Pieczemy 15-20 min w temp około 180-200C

DSC_0668a

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s