Ciasto czekoladowe z frużeliną wiśniową i pianką czekoladową.


Ciasto czekoladowe przekładane wiśniami i śmietaną czekoladową.

Ciasto czekoladowe z frużeliną wiśniową i pianką czekoladową.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 4 łyżkimąki
  • 2 łyżkikakao
  • 6 łyżekcukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

mus wiśniowy:

  • 300g wydrylowanych wiśni
  • cukierwedługuznania
  • 2 galaretki wiśniowe

pianka czekoladowa:

  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 łyżkiciemnegokakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody)
  • 50g czekolady gorzkiej (rozpuszczona w kąpieli wodnej do dekoracji)

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i stopniowo żółtka u ubijamy na gęstą pianę, Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w 180C. Upieczony biszkopt zrzucamy na podłogę/blat. Pozostawiamy do wystudzenia.

Wiśnie zblenderować na mus z cukrem.  Ugotować galaretkę (na 1 galaretkę 1 szklanki wody). Wystudzić. Do zimnej galaretki dodać mus i poczekać do stężenia.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i kakaem. Dodać tężejącą zimną żelatynę (przygotowaną wcześniej).

Biszkopt przeciąć na pół przełożyć musem na to położyć biszkopt. Wyłożyć ubitą śmietanę, udekorować wiśniami i polać rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto czekoladowe z frużeliną wiśniową i pianką czekoladową.

One thought on “Ciasto czekoladowe z frużeliną wiśniową i pianką czekoladową.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s