Tarta z kremem z białej czekolady, jeżynami i bezami


Krucha tarta z bitą śmietaną, białą czekoladą, jeżynami i bezami czyli słodko-kwaśny deser.  

DSC_0385aa

Składniki:  (forma 35×11 cm) 

Ciasto:

  • 130 g masła
  • szczypta soli
  • 30 ml mleka
  • 180g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 200g jeżyn
  • 250g śmietany kremówki
  • 100g białej czekolady
  • 5 bez

DSC_0342a

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do utrzymania jednolitej masy. Ciastem wykładamy formę, nakłuwamy i schładzamy przez 20 min w lodówce. Ciasto obciążamy(papier do pieczenia + fasola/groch itp)  i pieczemy 10 min w 180C a następnie ściągamy obciążanie i pieczemy przez kolejne 10-15 min. Schładzamy

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kremówkę ubijamy na pół sztywno, następnie dzielimy na 2 porcje i do jednej dodajemy przestudzoną czekoladę a do drugiej 150g jeżyn.  Ubijamy jedną i drugą masę na sztywno.

Na zimne kruche ciasto wykładamy krem jeżynowy, na to krem z białą czekoladą. Całość posypujemy pozostałymi jeżynami i pokruszonymi bezami. Schładzamy przez min 2 godz do zastygnięcia kremu.

 DSC_0379a

 

DSC_0369a

Jeżyny 2014

One thought on “Tarta z kremem z białej czekolady, jeżynami i bezami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s