Risotto z kurkami i białym winem


Risotto z kurkami i białym winem oraz dodatkiem parmezanu

risotto z kurkami

Składniki:

  • 100g ryżu arborio (dałam zwykły biały)
  • 200g kurek (oczyszczone)
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu grzybowego
  • 125 ml białego wina
  • 3 łyżki masła
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

risotto z kurkami

Wykonanie:

Ryż podsmażamy na 1 łyżce masła, następnie podlewamy odrobiną bulionu i wina, dusimy. W międzyczasie podsmażamy na patelni kurku, dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz i natkę pietruszki. Ryż cały czas stopniowo podlewamy płynem (po odparowaniu kolejna porcja). Po 10 min dodajemy podsmażone kurki i mieszamy z ryżem. Dodajemy bulion i podsmażamy chwilę, gdy ryż robi się miękki dodajemy masło i parmezan. Mieszamy i podajemy od razu.

risotto z kurkami

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s