Grecka kuchnia – smaki Zante


Fotorelacja kulinarna z  greckiej wyspę Zante (Zakynthos) czyli lokalne potrawy i napoje, które warto spróbować. 

Zante

lokalne/greckie potrawy:

DSC_0212a

Choriatiki– Sałatka wiejska czyli nasza sałatka grecka.

Grubo krojone warzywa, duży kawałek sera feta na górze, wszystko posypane ziołami.

DSC_0226a

Tzatziki – bardzi popularny sos/dip na bazie jogurtu greckiego, zielonego ogórka, czosnku.

Podawany do grillowanych mięs, pity itp.

Souvlaki (Σουβλάκι) – grillowane kawałki mięsa wieprzowego/drobiowego.

Stifado z królika – Królik w sosie pomidorowym z małymi cebulkami (Rabbit Zante Style- Tawerna Anastasia – Anafonitria.]

Potrawka z królika z dodatkiem pomidorów oraz dużej ilości ziół w tym cynamonu i goździków.

DSC_0536a

Musaka – tradycyjna zapiekanka z bakłażanów. [Tawerna Anastasia – Anafonitria]

Główne składniki zapiekanki to bakłażan, ziemniaki, mięso mielone i sos beszamelowy.

DSC_0066a

Ryby– ryby oraz owoce morza są dostępne w każdej tawernie oraz porcie. Powyżej grillowany miecznik (swordfish) -Obelix Restaurant

DSC_0069a

Potrawka z kurczaka – również jedno z regionalnych dań.

Kawałki kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem orientalnych przypraw.

DSC_0811a

Lamb Kleftiko- wolno pieczona jagnięcina. 

Podawana w sosie pomidorowym z ziemniakami, papryką i zapiekanym serem feta.

DSC_0809a

Jagnięcina z wiosennymi warzywami, również podawana w sosie pomidorowym.

DSC_0525a

Ryby, owoce morza, mięsa przed grillowaniem.

Pita – płaski chlebek zawinięty w rożek, w środku kawałki grillowanego mięsa i warzyw, sos tzatzyki. W lokalnych fast foodach w środku mogą się znaleźć również frytki.

Frytki chyba ze względu na popularność dodawane są do każdej potrawy- tj. powyżej to mussaki i królika.

DSC_0683a

Chleb z dodatkiem oliwy z oliwek i ziół 

Słodycze/desery:

DSC_0790a

Kadaifi– greckie/tureckie ciastko.

Przygotowane z nitkowanego ciasta, faszerowane orzechami a całość zatopiona w słodkim syropie cukrowym.

Baklava – wykonane z ciasta filo, orzechów, migdałów i syropu cukrowego (miodowego)

DSC_0519a

Prażone migdały i orzechy w różnych posypkach.

Zakynthoskie rodzynki. 

DSC_0788a

Patisserie – Zakynthos town. 

Alkohole:

DSC_1057a

Piwo- popularne lagery to Fix, Mythos, Amstel.

DSC_0521a

Bimber z miodem

Retsina- białe wino z dodatkiem żywicy sosny. Smak żywicy jest bardzo delikatny.

DSC_1068a

Lokalne białe wino.

Wina- Najczęściej pity napój alkoholowy. Dużą część wyspy stanowią winnice.

Poniżej zdjęcia z wizyty w winnicy Callinico:

DSC_0706a

DSC_0704a

DSC_0703a

DSC_0702a

DSC_0698a

DSC_0696a

DSC_0713a

Powoli dojrzewające winogrona (lipiec):

DSC_0534a

DSC_0533a

DSC_0682a

Gotowe mieszkanki przypraw do greckich potraw. 

DSC_0681a

Marynowane oliwki. 

DSC_0680a

Czerwona i białe wino, migdały w sezamie, galaretki, chałwa. 

DSC_0676a

Kapary porastające Monaster – Anafonitria.

DSC_0566a

Oregano i tymianek porastający klif. 

DSC_0527a

DSC_0526a

Górska Tawerna Anastasia – Anafonitria. 

DSC_0518a

Miód pomarańczowy. 

DSC_0517a

DSC_0514a

Smakowe oliwy z oliwek 

DSC_0071a

DSC_0069 (2)a

Dojrzewające oliwki. 

DSC_0049a

DSC_0085a

Cytryny w ogrodzie.

Kuchnia grecka cechuję się dużą różnorodnością potraw oraz prostotą. W kuchni tej istotną rolę odgrywają warzywa w tym oliwki, świeże zioła, jagnięcina, owoce morza oraz wino.

Na wyspie funkcjonuje polskie biuro podróży Zante Magic Tours które organizuje wycieczkę „Smaki Zante” na której odbywa się kurs gotowania w greckiej tawernie oraz degustacja potraw i win.

Advertisements

2 thoughts on “Grecka kuchnia – smaki Zante

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s