Kopytka z grzybami w sosie paprykowym


Kopytka z grzybami w sosie paprykowym

kopytka z grzybami w sosie paprykowym

Składniki:

Kopytka: (ilość mąki zależy od rodzaju i ilości ziemniaków)

  • ugotowane ziemniaki
  • sól
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna

Sos:

  • 1 czerwona papryka
  • 200g oczyszczonych grzybów
  • 400g schabu/szynki
  • szczypiorek
  • słodka czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • 250 ml śmietany 18%

Wykonanie:

Ciepłe ziemniaki dusimy na gładkie puree, dodajemy jajko, sól i mąkę (1:2 ziemn:pszenna). Wyrabiamy ciasto. Formujemy walki i kroimy pod skosem. Gotujemy w wrzątku do momentu wypłynięcia klusek.

Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i smażmy około 5 min.

Paprykę kroimy w paski. Mięso również kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy czerwoną paprykę i smażymy chwilę.  Dodajemy grzyby i doprawiamy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy 5 min. Na końcu zagęszczamy śmietaną i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z kopytkami.

 

kopytka z grzybami w sosie paprykowym

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s