Żeberka w słodko-pikantnym sosie


Żeberka z miodem i chilli. 

żeberka

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka

Sos:

  • 2 czerwona cebule
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 0,5 strączka chili
  • sól
  • 1 łyżka octu ryżowego

Wykonanie:

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprze, papryką, czosnkiem. Obsmażamy na patelni na złoty kolor i wkładamy do rękawa do pieczenia. Zamykamy szczelnie rękaw i pieczemy 50 min w 180C.

Na tej samej patelni na której obsmażaliśmy mięso, smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy chili, ketchup, miód, cukier i ocet. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy.

Żeberka wyciągamy z piekarnika, przecinamy folię i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 min do zapieczenia.

 DSC_0035a

One thought on “Żeberka w słodko-pikantnym sosie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s