Domowe sushi


Domowe sushi – Maki z wędzonym łososie, surimi.

domowe sushi

Składniki: porcja dla 2 osób – ok. 25 kawałków

  • 3-4 płaty nori
  • 150g ryżu do sushi

Zaprawa do ryżu

  • 3 łyżki octu ryżowego 3%
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200g wędzonego łososia
  • 100g paluszków surimi
  • zielony ogórek
  • szczypiorek
  • czerwona papryka
  • awokado
  • wasabi
  • majonez
  • sos sojowy
  • marynowany imbir

domowe sushi

Wykonanie:

Zaprawa: Podgrzewamy i mieszamy wszystkie składniki do momentu rozpuszczenia cukru. Zaprawy nie zagotowujemy.

Ryż:

Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą tak długo dopóki woda nie będzie przejrzysta. Następnie zalewamy zimną wodą i ostawiamy na 30 min. Następnie przepłukujemy jeszcze raz i przekładamy do garnka z grubym dnem. Ryż zalewamy wodą (najlepiej butelkowana) w proporcji ryż:woda –  1:1.2. Gotujemy na małym ogniu przez 15 min (pod przykryciem) a następnie odstawiamy na kolejne 15 min (nie mieszamy ryżu prawie wcale). Ugotowany ryż przekładamy do miski i dodajemy zaprawę. Mieszamy delikatnie i odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie składników:

Ogórka przekrawamy na pół, wyciągamy miękki miąższ i kroimy wzdłuż w wąskie długie paski. Paprykę kroimy w długie paski a awokado w cienkie plasterki. Łososia kroimy na grubsze kawałki wzdłuż dłuższego boku.

Przygotowujemy miseczkę z zimną wodą do maczania rąk.

Składanie:

Rozkładamy matę bambusową i na to kładziemy nori. Na arkusz nori (matową stronę) nakładamy porcję ryżu, rozkładamy w miarę możliwości jak najcieńszą warstwę (pokrywamy dokładnie 3/4 arkusza). Rozsmarowujemy na ryżu mała ilość wasabi. Na dłuższym brzegu układamy składniki wg uznania np:

I: łosoś, ogórek, awokado

II: paluszki surimi, papryka, szczypiorek, majonez

III: łosoś, awokado, szczypiorek

Gotowe arkusze składamy w rulon za pomocą maty bambusowej. Kroimy ostrym nożem na 6-8 kawałków.

Podajemy z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.

domowe sushi

domowe sushi

One thought on “Domowe sushi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s