Wstążki z wędzonym łososiem, groszkiem i włoskimi orzechami.


Szybki makaron tagliatelle z wędzonym łososie, groszkiem, prażonymi orzechami i parmezanem.

tagliatelle with salmon

Składniki: (2 porcje)

  • 2 porcje wstążek makaronowych
  • 200g wędzonego łososia
  • 4 łyżki zielonego groszku (świeży lub konserwowy/mrożony)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • garść obranych orzechów włoskich
  •  sól, pieprz
  • tarty parmezan

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu (najlepiej al dente)

Orzechy prażymy na suchej patelni przez niecałą minutę.

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy kawałki łososia, dodajemy czosnek na końcu groszek. Następnie dodajemy śmietankę, koperek, doprawiamy solą i pieprzem i 2-3 min podgrzewamy. Dodajemy ugotowany makaron, 3/4 prażonych orzechów i mieszamy dokładnie. Sos po połączeniu z makaron powinien zgęstnieć. Gotowy makaron posypujemy pozostałymi orzechami i tartym parmezanem.

tagliatelle with salmon
tagliatelle with salmon

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s