Rurki z bitą śmietaną


Kruche rurki z ciasta francuskiego, obtoczone w cukrze i nadziewane bitą śmietaną.

Rurki z bitą śmietaną

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 5 łyżek cukru (do obtoczenia)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:

Ciasto francuskie kroimy, wzdłuż krótszego boku, na paski o szerokości 1,5-2 cm. Paski zawijamy wokół metalowego „stożka”, następnie obtaczamy w cukrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy 10-15 min w 180C. Rurki zostawiamy do wystygnięcia.

Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno. Za pomocą rękawa cukierniczego nadziewamy rurki śmietaną. Nadzianych rurek nie należy przechowywać zbyt długo gdyż miękną od śmietany.

Rurki z bitą śmietaną

rurki z bitą śmietaną

Advertisements

One thought on “Rurki z bitą śmietaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s