Bułeczki dynie


Miękkie, puszyste bułeczki z dodatkiem puree dyniowego i w kształcie dyni.

Bułeczki dynia

Przepis ze strony mojewypieki.com

Składniki: (9-10 szt)

  • 360g mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 125g ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 125g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 45g roztopionego masła
  • orzechy włoskie lub goździki do dekoracji.

Bułeczki dynia

Wykonywanie:

Puree z dyni: dynię kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku 20-30 min (lub dusimy w garnku) a następnie blenderujemy.

Do mleka dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do mąki dodajemy rozczyn, puree, sól, jajko i mieszamy. Pod koniec dodajemy masło i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy na 1,5 godz w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu delikatnie zagniatamy i dzielimy na 10 równych części. Formujemy kulki, układamy na blasze, spłaszczamy i nakrawamy boki bułek (8 nacięć). Bułki przykrywamy i odkładamy na 15min do podrośnięcia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 15 min w 180C.

Advertisements

2 thoughts on “Bułeczki dynie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s