Rogale świętomarcińskie


Tradycyjne rogale marcińskie z białym makiem, bakaliami i ciastem półfrancuskim. Dosyć czasochłonne w wykonaniu, ale warto je zrobić. Ciasto listkujące, bardzo delikatne i chrupiące z wierzchu. Przepis idealny – rogale lepsze niż z cukierni.

rogale świętomarcińskie

Składniki: (12-14 szt.)

Ciasto:

  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 8g suchych drożdży (lub świeże 16g)
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Nadzienie:

  • 250g białego maku
  • 100g masy marcepanowej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g migdałów (zblanszowanych)
  • 5 biszkoptów (rozkruszonych)
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%

Dodatkowo: (do posmarowania rogali)

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Pomada:

  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • drobno pokrojone orzechy włoskie

rogale świętomarcińskie

Wykonanie:

Ciasto:

I: Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami, dodajemy mleko, sól, jajko, cukier ekstrakt i rozcieramy ciasto. Pod koniec dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła i wyrabiamy tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być klejące. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.

II: Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30×15 cm i równomiernie smarujemy masłem (zostawiamy wolny 1 cm od brzegu). Od krótszego boku składamy ciasto do 1/3 wysokości a następnie na to nakładamy ciasto od góry (1 część nakładamy na drugą). Sklejamy brzegi i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt około 25×15 cm. I powtarzamy tą samą czynność z zwijaniem ciasta na zakładki. Schładzamy w lodówce przez 45 min.

III: Wałkowanie i składanie ciasta powtarzamy 3-krotnie. Schładzamy po każdym złożeniu przez 30 min.

IV: Po 3 składaniu ciasto zawijamy w folię i schładzamy przez całą noc w lodówce (zawijamy luźniej w folię bo ciasto rośnie w lodówce)

…………………………………

Masa makowa:

Mak parzymy przez około 30 min a następnie mielimy 2-krotnie. Orzechy i migdały mielimy za pomocą blendera na drobną masę. Skórkę z pomarańczy kroimy drobno. Masę marcepanową rozcieramy z cukrem pudrem.

Do maku dodajemy wszystkie bakalie, masę marcepanową, pokruszone biszkopty i śmietanę. Mieszamy wszystko dokładnie, możemy dodać więcej śmietany gdy masa jest zbyt sucha.

…………………………………….

V: Ciasto wyciągamy z lodówki około 30 min przed robieniem rogali.

VI: Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 65×34 cm i  kroimy na 12 trójkątów.

VII: Nakładamy masę na każdy trójkąt i rozsmarowujemy. Podwijamy ciasto przy podstawie i nacinamy na środku, składamy w kierunku wierzchołka. Odkładamy na 30-40min do podwojenia objętości.

rogale świętomarcińskie

rogale świętomarcińskie

VIII: Smarujemy każdy rogal rozbełtanym jajkiem z mlekiem i pieczemy 20-30 min w 180C.

IX: Cukier puder rozcieramy z wrzącą wodą i smarujemy lukrem ciepłe rogale. Posypujemy orzechami.

rogale świętomarcińskie

rogale świętomarcińskie

Przepis z strony mojewypieki.com

7 thoughts on “Rogale świętomarcińskie

  1. Niestety, u nas nie można kupić prawdziwych Rogali Świętomarcińskich. Zdjęcia na blogu są bardzo przekonujące, więc spróbuję nacieszyć się ich widokiem. Pozdrawiam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s