Pieczona gęś z pyzami i modrą kapustą


Pieczone piersi z gęsi z jabłkami, pyzy drożdżowe i modra kapusta czyli tradycyjny, świąteczny obiad – Gęsina na św. Marcina.

Pieczona gęś, pyzy, modra kapusta

Składniki:

  • piersi z gęsi (z korpusem) ok. 1 kg
  • 2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona kapusta
  • sól, pieprz, majeranek
  • ocet, cukier
  • 1 łyżka smalcu
  • szczypta cynamonu
  • pyzy drożdżowe (przepis)

Wykonanie:

Gęś nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do gęsi. Mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Jabłka kroimy na ćwiartki. Mięso przekładamy do brytfany lub innego naczynia, obkładamy jabłkami i pieczemy przez 1 godzinę w 160-180C.

Pyzy przygotowujemy wg przepisy.

Kapustę szatkujemy drobno, zaparzymy przez 2-3 min i przekładamy do garnka. Dodajemy 1 łyżkę smalcu, sól, pieprz,  odrobinę cukru i cynamonu oraz ocet (ilość wg uznania). Dusimy do miękkości, kapusta powinna mieć dosyć kwaśny smak.

Upieczoną gęś odkładamy na 10 min aby mięso odpoczęło a następnie kroimy na porcje.

Pieczone mięso podajemy z pyzami i modrą kapustą.

Pieczona gęś, pyzy, modra kapusta

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s