Pyzy poznańskie


Tradycyjne wielkopolskie pyzy drożdżowe, przygotowywane na parze.

pyzy drożdżowe

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 1 szkl. letniego mleka
  • 2 jaja
  • 2,5 łyżeczki rozpuszczonego masła
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Wykonanie:

Z drożdży, mleka, cukru i 1 łyżki mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do podwojenia objętości.

Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, sól i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy. Z ciasta robimy kulki i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.

Garnek z wodą obwiązujemy lnianą ściereczką/gazą itp. Układamy na materiale kluski, przykrywamy i gotujemy około 20 min.

Pyzy podajemy z ciemnymi sosami, smażoną cebulką.

pyzy drożdżowe

Pyzy przed gotowaniem.

One thought on “Pyzy poznańskie

  1. Pingback: Pieczona gęś z pyzami i modrą kapustą | My dishes and sweets

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s