Tajska zupa Tom kha


Tom kha na mleczku kokosowym z dodatkiem boczniaków i krewetek.

Tajska zupa - tom kha

Składniki: 

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • sok z połowy limonki
  • 500g boczniaków
  • świeża kolendra
  • sos rybny
  • 15 krewetek
  • 0,5 cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • pasta tom kha (2 łyżki startego galangalu, skórka z 1 limonki, 1 małe chili, 1 ząbek czosnku, 1 szt trawy cytrynowej lub gotowa pasta)

Wykonanie:

Do wrzącego bulionu dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy.

Składniki pasty oprócz trawy cytrynowej, rozcieramy w moździerzu. Dodajemy pastę i trawę do zupy. Doprawiamy sosem rybnym,  sokiem z limonki i cukrem.

Marchewkę kroimy w słupki, boczniaki w paski a cukinię w plasterki. Krewetki obieramy i gotujemy w wodzie około 5 min.

Do zupy dodajemy najpierw marchewkę, po 3 min cukinię i boczniaki. Gotujemy max 5min (warzywa powinny być chrupkie)

W miseczkach układamy krewetki, zalewamy zupą, posypujemy kolendrą. Zupę możemy polać olejem sezamowym.

Przepis z warsztatów kuchni tajskiej:

tom kha z z boczniakami

Szybkie zupy!

Advertisements

One thought on “Tajska zupa Tom kha

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s