Ciasto czekoladowo-karmelowe (Daim cake)


Szwedzkie czekoladowo-migdałowe ciasto

z chrupiącymi batonikami Daim.

Daim cake

Składniki:

  • 50g masła
  • 75g gorzkiej czekolady* (rozdrobniona)
  • 75g batoników Daim (rozdrobnione)
  • 3 jajka
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 200g zmielonych migdałów

Dodatkowo:

  • 50g masła
  • 100g gorzkiej czekolady*
  • 2 batoniki Daim (do dekoracji)

Daim cake
Wykonanie:

Czekoladę, masło, batoniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.

Jajka ubijamy (całe) z cukrem pudrem na pianę, dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia. Do masy dodajemy ekstrakt, sól, kakao i migdały. Mieszamy delikatnie do połączenia masy. Przelewamy do foremki o średnicy 21 cm i pieczemy około 50 min w 180C.

Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Mieszamy i studzimy do uzyskania gęstej polewy. Polewamy wystudzone ciasto i posypujemy pokrojonymi batonikami.

Przepis zmodyfikowany z strony mojewypieki.com.

*Przez dodatek gorzkiej czekolady ciasto nie jest przesłodzone.

Daim cake

Daim cake

Kuchnia skandynawska 2014

4 thoughts on “Ciasto czekoladowo-karmelowe (Daim cake)

  1. Wygląda bosko. Dziękuję za dodanie do akcji skandynawskiej, której podsumowanie jeszcze dziś pojawi się na moim blogu, zapraszam🙂

  2. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Kuchnia skandynawska 2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s