Sernik tiramisu


Kawowy sernik na spodzie ciasteczkowym, otoczony biszkoptami.

Sernik tiramisu

Składniki: (tortownica śr. 21 cm)

  • 200g ciastek pełnoziarnistych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • biszkopty lady finger
  • 500g sera śmietankowego
  • 250g mascarpone
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 1 łyżka rumu
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki gęstej ukwaszanej śmietany 18%
  • 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady (do starcia na wierzch)

Sernik tiramisu

Wykonanie:

Ciasteczka wkładamy do melaksera i rozdrabniamy. Dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy do powstania mokrego „piasku”. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy rozkruszone ciasteczka i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce przez 30 min.

Ser mielimy 2-krotnie, dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia. Cały czasem miksujemy i dodajemy stopniowo cukier, potem mąkę i esencje. Wbijamy po 1 jajku i mieszamy do połączenia.

Kawę rozpuszczamy w rumie i likierze i dodajemy do masy serowej. Mieszamy dokładnie.

Boki formy smarujemy masłem i układamy biszkopty (obcięte po skosie). Wlewamy masę serową i pieczemy 60-70 min w 180C (Sernik należy przykryć folią, aby biszkopty nie spaliły się od góry). Przed końcem pieczenia smarujemy wierzch śmietaną i zapiekamy pod folią 10 min. Sernik jest gotowy gdy wierzch jest ścięty.

Upieczony sernik schładzamy i przechowujemy przez całą noc w lodówce. Na wierzch ciasta ścieramy czekoladę.

Źródło przepisu : mojewypieki.com

Sernik tiramisu

One thought on “Sernik tiramisu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s