Bułeczki czosnkowo-pietruszkowe


Bułeczki (ślimaczki) drożdżowe z masłem czosnkowo-pietruszkowym.

bułeczki czosnkowo-pietruszkowe

Składniki:

Ciasto:

  • 300g mąki
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 15g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • starty ser żółty

Masło czosnkowo-ziołowe

  • 100g masła w temp. pokojowej
  • 5 łyżek posiekanej pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Wykonanie:

Z drożdży, cukru, wody robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, olej i wyrabiamy ciasto. Gładkie, elastyczne ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do melaksera wkładamy kostki masła, pietruszkę, czosnek i sól. Wszystko miksujemy na gładką masę.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy całe masłem czosnkowym, posypujemy startym serem i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na kawałki i grubości 3-4 cm i rozduszamy delikatnie na środku. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i pieczemy 10-12 min do zarumienienia.

bułeczki czosnkowo-pietruszkowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s