Ciasteczka reniferki i bałwanki


Kruche, maślane ciasteczka w postaci reniferków i bałwanków.

bałwanki i renifery ciastka

Składniki: 20 szt.

  • 90g masła (zimne)
  • 100g cukru pudru
  • 175g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo do dekoracji;

  • Gorzka czekolada (rozpuszczona)
  • lukier biały
  • lukier czerwony (cukier puder, barwnik)
  • żurawina
  • pianki marshmallow

bałwanki i renifery ciastkaWykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 2 cm, wykroić kółka i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec 10-12 min w 180C. Ciastka studzimy na kratce.

Dekoracja:

Reniferki:

Za pomocą czekolady rysujemy rogi i oczy, z czerwonego lukru robimy nos lub przyklejamy żurawinę.

Roztopione bałwanki:

Środek ciastka lukrujemy, przyklejamy na lukier pianki, rysujemy czekoladą i czerwonym lukrem dekoracje.

bałwanki i renifery ciastka bałwanki i renifery ciastka

Advertisements

2 thoughts on “Ciasteczka reniferki i bałwanki

  1. Przepiękne, przeurocze te Twoje ciasteczka 🙂 takie reniferki to już widziałam, ale przyznam się szczerze, że bałwanki widzę pierwszy raz. Aż szkoda je jeść, mogło by się na nie tylko patrzeć i patrzeć. Przepis nie wydaje się trudny, tak więc, uważam, że będzie wypróbowany przeze mnie 🙂 trzymaj kciuki, żeby mi wyszły takie ładne jak Twoje 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s