Pierożki z ciasta filo z chorizo


Chrupiące ciasto filo z farszem z chorizo.

Pierożki z ciasta filo

Składniki: (około 15-16 szt.)

  • 1 op. ciasta filo (400g – 7 arkuszy)
  • 200g kiełbasy chorizo
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • sól, słodka papryka

Wykonanie:

Cebulę, kiełbasę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni podsmażamy kiełbasę, następnie cebulę, starte ząbki czosnku i paprykę. Doprawiamy solą i słodką papryką. Dodajemy koncentrat i chwilę podsmażamy razem. Studzimy.

Rozkładamy 1 arkusz ciasta, smarujemy masłem (za pomocą pędzelka) cały arkusz, nakładamy 2 arkusz i smarujemy również masłem. Sklejamy w ten sposób po 3-4 arkusze ciasta.

Ciasto kroimy na prostokąty o wymiarach około: 5×15 cm (wymiary zależą od wielkości arkuszy ciasta). Na każdy prostokąt nakładamy po 1 łyżce farszu i składamy:

phyllo

Gotowe trójkąty przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy około 12-15 min w 180C.

Pierożki z ciasta filo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s