Francuska zupa cebulowa


Tradycyjna francuska zupa cebulowa z bagietką i zapieczonym serem. Obowiązkowa potrawa do spróbowania w Francji.

francuska zupa cebulowa

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 1l bulionu wołowego
  • 400 ml białego wina (wytrawne/półwytrawne)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • kilka kromek bagietki
  • szczypta cukru
  • 150g sera (Gruyère)

Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka lub drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy cebula jest skarmelizowana podlewamy winem i dusimy 5 min. Następnie dodajemy bulion i gotujemy około 30 min. Doprawiamy w międzyczasie tymiankiem, solą, cukrem, pieprzem.

Kromki bagietki podpiekamy na chrupko w piekarniku.

Do kokilek, do zapiekania, dodajemy trochę startego sera, zalewamy zupą, układamy chrupiącą bagietkę, posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku pod samą grzałką do momentu zapieczenia sera.

Podajemy od razu po zapieczeniu.

francuska zupa cebulowa

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s