Dojrzewający piernik staropolski


 Miękki, aromatyczny dojrzewający piernik  z domowymi powidłami.

staropolski piernik dojrzewający

Źródło: mojewypieki.com

Składniki: (2 szt.)

  • 250g miodu naturalnego*
  • 0,75 szkl. cukru
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 500g mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 40g przyprawy korzennej (do piernika)
  • 400 ml powideł

Wykonanie:

Listopad: (ewentualnie 2 tyg przed świętami)

Miód, cukier, masło zagotowujemy i mieszamy do całkowitego rozpuszczania cukru. Studzimy.  Do masy dodajemy mąkę, jajko, sól, przyprawę korzenną i sodę rozpuszczoną w mleku. Wyrabiamy dokładnie ciasto (ciasto jest dosyć klejące i luźne) i przekładamy do szklanej/ceramicznej miski. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 5-6 tygodni.

1 tydzień przed świętami: 

Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Blachę do pieczenia (ok. 24x38cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto na blachę i pieczemy 15-20 min w 170C. To samo robimy z drugą częścią ciasto.

Wystudzone ciasto kroimy na 3 części (ok. 8x38xm), Pierwszą część smarujemy powidłami, nakładamy drugą, smarujemy również powidłami i nakładamy 3 część. Zawijamy w papier i odkładamy w chłodne miejsce do zmięknięcia. Gotowe pierniki możemy polać rozpuszczoną czekoladą.

* możemy dodać 125g miodu i 125g melasy wtedy piernik jest miękki i pulchny od razu po upieczeniu.

staropolski piernik dojrzewający

Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta
Wigilia 2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s