Drożdżowa gwiazda z masą makową


Drożdżowa gwiazda z masą makową

Drożdżowa gwiazda z masą makową i bakaliami. Inna postać tradycyjnego makowca.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 125g cukru
  • 15g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 40g rozpuszczonego masła
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 45 dag maku (sparzonego, 2-krotnie zmielonego)
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • aromat pomarańczowy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka masła (rozpuszczonego)

Drożdżowa gwiazda z masą makową

Wykonanie:

Z ciepłego mleka, 1 łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn, sól, cukier, jajka. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowany mak mieszamy z rodzynkami, skórką pomarańczową, aromatem pomarańczowym, miodem i masłem.

Ciasto dzielimy na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykrawamy okrąg o średnicy  około 22-25cm:

Drożdżowa gwiazda z masą makową

Na ciasto nakładamy porcję masy makowej i rozsmarowujemy równomiernie. Te same czynności robimy z pozostałym ciastem. Wszystkie okręgi nakładamy na siebie, tworząc „tort”.

Na środek nakładamy szklankę i odciskamy okręg. Od okręgu kroimy ciasto na 4 części potem 8 i 16.

Drożdżowa gwiazda z masą makową

Każde z ramion skręcamy 2 razy. Jedno ramię skręcamy w lewo, drugie w prawo i sklejamy końce. Czynność powtarzamy z wszystkimi ramionami. Powstanie kształt z 8 ramionami.

Drożdżowa gwiazda z masą makową

Gotowe ciast odkładamy na 15 min do wyrośnięcia. Pieczemy 15 min w 180C.

Wigilia 2014

Advertisements

2 thoughts on “Drożdżowa gwiazda z masą makową

  1. Pewnie wiele osób robiło tę gwiazdę bo wygląda znakomicie ale dlaczego nikt nie napisze jak trzeba się przy nim „nagimnastykować” i kombinować. Czekam 15min zobaczymy co wyjdzie ale licho to widzę.. 😦

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s