Pierożki z ciasta filo z szpinakiem, kurczakiem i fetą.


Chrupiące trójkąty z ciasta filo z szpinakiem, kurczakiem i fetą.

pierożki z ciasta filo z fetą

Składniki:

  • 1 op. ciasta filo
  • 300g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 100g ser feta
  • 1 filet z kurczaka
  • Pieprz, sól
  • 100 ml rozpuszczonego masła (ewentualnie olej roślinny)

Wykonanie:

Podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy świeży szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 3-5 min.

Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Rozkładamy 1 płat ciasta i smarujemy za pomocą pędzelka tłuszczem, nakładamy kolejny płat i również smarujemy. Składamy w taki sposób po 3-4 płaty ciasta filo. Ciasto kroimy na prostokąty o wielkości około 3×15 cm.

Na każdy prostokąt nakładamy szpinak, kurczaka, kawałek sera feta. Zwijamy w trójkąt tj. na poniższym obrazku:

phyllo

Smarujemy z wierzchu tłuszczem i posypujemy sezamem. Pieczemy 12 min w 180c

Pierożki z ciasta filo z szpinakiem, kurczakiem i fetą.

Pierożki to pomysł na różne imprezy np. Sylwestra. Są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przekąski Sylwestrowe

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s