Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i chrupiącą orzechową posypką.


Filet z pstrąga tęczowego  (łososiowego), przykryty szpinakiem i orzechową posypką.

pstrąg łososiowy z szpinakiem i chrupiącą posypką

Składniki:

  • 500g filetów z pstrąga łososiowego
  • 200g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • 50g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka pietruszki

pstrąg łososiowy z szpinakiem i chrupiącą posypką

Wykonanie:

Filety oczyszczamy z ości, doprawiamy solą i pieprzem.

Szpinak dusimy na 1 łyżce masła, dodajemy 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy max 5 min. Odstawiamy.

Orzeszki, 1 ząbek czosnku, pietruszkę i parmezan umieszczamy w melakserze i blenderujemy na okruszki.

Filety układamy na papierze do pieczenia, nakładamy porcję szpinaku, rozsmarowujemy i posypyjemy posypką. Pieczemy 20 min w 180C.

pstrąg łososiowy z szpinakiem i chrupiącą posypką

pstrąg łososiowy z szpinakiem i chrupiącą posypką

Dodatkowo warto podać ze sałatką z pomarańczą (przepis)

Reklamy

One thought on “Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i chrupiącą orzechową posypką.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s