Banoffee pie


Bardzo słodka tarta z bananami, toffi i śmietaną. Szybka do zrobienia, nie wymaga pieczenia.

Banoffe pie

Składniki: (śr. 22 cm)

  • 300g ciastek typu digestive
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 70g masła (rozpuszczonego)
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 banany
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody)

Banoffe pie

Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciastka umieszczamy w melakserze i rozdrabniamy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, masło i blenderujemy wszystko na „mokry” piasek. Formę (tortownicę) wykładamy folia aluminiową i wykładamy spód i boki pokruszonymi ciastkami. Ubijamy i schładzamy przez 30 min.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy pod koniec tężejącą żelatynę i ubijamy chwilę.

Na spód wykładamy masę kajmakową, układamy plasterki bananów i wykładamy ubitą śmietanę. Całość schładzamy.

Banoffe pie

Tarta słodka czy wytrawna?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s