Suflet czekoladowy


Delikatny i mocno czekoladowy suflet bez dodatku mąki i masła.

suflet czekoladowy

Składniki: (2 porcje – kokilki po niecałe 200ml) 

  • 70g gorzkiej czekolady
  • 45 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka (temp. pokojowa)

Wykonanie:

Foremki natłuszczamy i opsypujemy cukrem.

Podgrzewamy kremówkę i dodajemy posiekaną czekoladę, cukier, ekstrakt. Mieszamy do powstania jednolitego sosu. Studzimy. Do sosu czekoladowego dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia.

Białka ubijamy z szczyptą soli do prawie gęstej konsystencji (moment „soft peaks” przykłady), dodajemy część białka do sosu czekoladowego i mieszamy delikatnie. Dodajemy resztę białek i mieszamy. Przekładamy do przygotowanych kokilek (prawie do pełna).

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200C przez około 15 min.

Podajemy od razu po upieczeniu (po chwili suflety opadają)

Źródło: MW suflet czekoladowy

Advertisements

2 thoughts on “Suflet czekoladowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s