Makowiec zwijany 2


Makowiec zwijany, pieczony w pergaminie.

makowiec zwijany

Składniki: (2 szt.)

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/4 szkl. mleka
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 250g margaryny

Nadzienie makowe:

  • 500g maku
  • 125g masła
  • aromat migdałowy
  • rodzynki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko

makowiec zwijany

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy, do ciepłego mleka dodajemy drożdzę i mieszamy.  Jajko ubijamy z cukrem na pianę. Do mąki dodajemy rozpuszczoną margarynę, drożdże, jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, owijamy w bawełnianą ściereczkę i wkładamy do zimnej wody (zatapiamy ciasto w wodzie). Czekamy do momentu wypłynięcia ciasta na wierzch.

Mak mielimy 3-krotnie, dodajemy rozpuszczone masło, roztrzepane jajko, cukier, rodzynki, aromat. Wszystko mieszamy dokładnie.

Ciasto dzielimy na 2 porcje. Rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy mak. Zwijamy wzdłuż  dłuższego boku i zawijamy w pergamin. Pieczemy 40 min w 180C

Advertisements

4 thoughts on “Makowiec zwijany 2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s