Ragù bolognese czyli sos boloński


Klasyczny włoski sos boloński.

Ragù bolognese

Składniki:

  • 500g mięso mielonego wołowego
  • 150 ml białego wina
  • seler naciowy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • 100ml mleka

Wykonanie:

Na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy cebulę, czosnek, boczek. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy marchewkę i seler naciowy drobno pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i podlewamy winem. Dusimy chwilę, dodajemy passatę i dusimy pod przykryciem około 1 godz. Następnie dodajemy mleko i dusimy kolejne 20 min.

Podajemy z makaronem tagliatelle lub fettuccine, posypujemy parmezanem.

Reklamy

One thought on “Ragù bolognese czyli sos boloński

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s