Gulasz meksykański z kawą i czekoladą.


Połączenie mięsa, kawy, czekolady i chilli czyli meksykańskie smaki. Odmiana dla tradycyjnego gulaszu, bardzo oryginalny smak.

gulasz meksykański z kawą i czekoladą

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej (pokrojonej w dużą kostkę)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 cm drobno pokrojonego chili
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,75 szkl. zaparzonej mocnej kawy
  • 125 ml bulionu wołowego
  • 250 ml passaty lub pomidorów z puszki
  • pieprz, sól
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli

Wykonanie:

Na niewielkiej ilości oleju smażymy czosnek, cebulę. Dodajemy zioła i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy bulion i kawę. Zagotowujemy i dodajemy mięso, paprykę pokrojona w dużą kostkę i pomidory. Następnie dodajemy czekoladę, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy 60 min. Pod koniec duszenia dodajemy odcedzoną kukurydzą, fasolę i podgrzewamy jeszcze 20 min.

Pomysł: kwestiasmaku.com

Advertisements

One thought on “Gulasz meksykański z kawą i czekoladą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s