Donaty (doughnuts)


Donaty czyli amerykańskie pączki z dziurką. Polecam.

donaty- pączki z dziurką

Składniki: 15 szt. 

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 1/4 szl. letniej wody
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • olej do smażenia

donaty- pączki z dziurką

Wykonanie:

Z wody, mleka drożdży robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15min. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, rozczyn, aromat i jajko. Wyrabiamy mikserem, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło. Całość przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 2cm. Wykrawamy duże kółko a wewnątrz małe (najlepiej kieliszkiem, nakrętką itp). Zostawiamy przykryte ciasto na 30 min do podrośnięcia.

Rozgrzewamy olej (ilość zależy od wielkości garnka- najlepiej, aby ciasto mogło swobodnie pływać) i smażymy donaty z dwóch stron do zarumienia. Odsączamy na papierowym ręczniku i dekorujemy wg. uznania.

Przepis: mojewypieki.com1212

donaty- pączki z dziurką

donaty- pączki z dziurką

donaty- pączki z dziurką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s