Ciasto z malinami i śmietaną


Kakaowy biszkopt z galaretkę malinową i śmietaną

Ciasto z malinami i śmietaną

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 50g gorzkiej czekolady (do dekoracji)
  • 500 g malin(świeże lub mrożone)
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody)

Wykonanie:

I: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i stopniowo żółtka i ubijamy na gęstą pianę, Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w 180C. Upieczony biszkopt zrzucamy na podłogę/blat. Pozostawiamy do wystudzenia.

II: Maliny blenderujemy na mus (odkładamy kilka do dekoracji). Galaretkę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanej, przestudzonej galaretki dodajemy mus malinowy i mieszamy do połączenie i odstawiamy do delikatnego stężenia.

III: Tężejącą galaretkę wlewamy na biszkopt i schładzamy do zgęstnienia.

IV: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy tężejącą żelatynę i mieszamy przez chwilę. Śmietanę wykładamy na zastygniętą galaretkę. Schładzamy.

V: W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Ciasto dekorujemy malinami i czekoladą.

Walentynkowe menu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s