Domowe ciasto francuskie


Delikatne, listkowane ciasto francuskie.

Składniki: (około 1 kg) 

  •  150g mąki krupczatki
  • 250g mąki pszennej
  • 500g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżka soli
  • 200 ml zimnej wody

Wykonanie:

I: Sól rozpuszczamy w 200 ml zimnej wody. Rozpuszczamy 75g masła. Do miski dodajemy mąki, wodę z solą, rozpuszczone masło i wyrabiamy całość. Ciasto zawijamy w folię i schładzamy przez 2 godz w lodówce.

II: Resztę masła ubijamy mikserem na gładką masę. Wykładamy je na folię spożywczą i rozsmarowujemy na kwadrat o grubości 2 cm. Zawijamy szczelnie prostokąt z masła i schładzamy.

III: Schłodzone ciasto wykładamy z lodówki i rozwałkowujemy na kwadrat grubości 2 cm. Na środku ciasta układamy schłodzony kwadrat z masła i zawijamy boki do środka w kopertę. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach około 10×30 cm. Ciasto następnie składamy na 3 części na „zakładkę” i zawijamy w folię. Schładzamy 2 godz. 

IV: Schłodzone ciasto odwracamy o 90 stopni i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 10×30 cm. Składamy ponownie na 3 części i chłodzimy co najmniej 1 godz.  Czynność powtarzamy 6 razy z 1-2 godz czasem chłodzenia.

V: Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm i przygotowujemy wg uznania. Ciasto może stać w lodówce przez noc, podczas przygotowywania.

Przepis na ciasto zaczerpnięty z strony: mojewypieki.com

Sposób wałkowania i składania ciasta można zobaczyć dodatkowo tutaj: klik 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s