Czekoladowe ptysie z śmietaną i granatem.


Czekoladowe mini ptysie z śmietaną i granatem.

Czekoladowe ptysie ze śmietaną i granatem

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 120g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 120g masła
  • 4 jajka

Krem:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Dekoracja:

  • ziarna granatu
  • 100g rozpuszczonej czekolady

Czekoladowe ptysie ze śmietaną i granatem

Wykonanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem, solą i masłem.Odstawiamy z pieca i wsypujemy przesianą mąkę z kakaem, energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momenty gdy ciasto odchodzi od ścianek. Delikatnie schładzamy.

Do masy dodajemy pojedynczo jajka i ubijamy mikserem do otrzymania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówka i wyciskamy kulki. Pieczemy 20-30 mim w 180C. Upieczone ptysie studzimy na kratce.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno (możemy dodać rozpuszczoną żelatynę lub inny usztywniacz).

Ptysie przekrawamy na pół i nakładamy porcję śmietany. Dekorujemy czekoladą i granatem.

Czekoladowe ptysie ze śmietaną i granatem

One thought on “Czekoladowe ptysie z śmietaną i granatem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s