Ciasto czekoladowe z sercem.


Ciasto czekoladowe z czerwonym sercem w środku.

Ciasto czekoladowe z sercem

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 3 łyżki kakao
  • 180g masła
  • 1,75 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,75 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka

Ciasto różowe:

  • 150g masła
  • 0,25 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • niewielka ilość czerwonego barwnika

Wykonanie:

Różowe ciasto:

Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, następnie dodajemy żółtka, śmietanę, barwnik i ucieramy. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do gotowej masy. Ciasto przekładamy do formy 24×12 cm i pieczemy 40 min w 180C. Upieczone ciasto studzimy, następnie kroimy w plastry i wykrawamy za pomocą foremki – serduszka.

Czekoladowe ciasto:

Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem od pieczenia. Dodajemy jajko, mleko, rozpuszczone masło i mieszamy do połączenia składników.

W keksówce o wymiarach 24×12 cm wylewamy cienka warstwę masy czekoladowej, na niej układamy serduszka wzdłuż całej formy i zalewamy pozostałą masą czekoladową. Pieczemy około 45 min w 180C – do suchego patyczka.

Źródło: veryculinary.com

Ciasto czekoladowe z sercem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s